Blogg

Forside,

Hvordan skaper vi en kultur der kvinner blir værende og vokser i tekniske stillinger

Forfatter
Lana Vu
19. februar 2025

Å arbeide for et bredere mangfold i IT-bransjen handler om mer enn å bare se på kjønnsbalansen totalt i en virksomhet. Det betyr å jobbe mot at både kvinner og menn, uansett bakgrunn, er representert i alle roller, avdelinger og fagområder. Hver rolle i en organisasjon utgjør en viktig brikke i en større verdiskapning, og nettopp derfor er det verdifullt at mangfoldet av mennesker, erfaringer og perspektiver kommer til uttrykk på tvers av hele virksomheten.

Dessverre havner kvinner ofte i mindre tekniske roller, mens menn fortsatt dominerer de mest tekniske stillingene. Har du noen gang opplevd at en bedrift skryter av sin høye kvinneandel, uten at det gjenspeiles i utviklerteamet? Og når det først finnes kvinner i de tekniske rollene, blir det gjerne fremhevet som noe helt utenom det vanlige. For eksempel kan vi se på fordelingen i selskapet jeg selv jobber i. Her er kvinneandelen innen teknologi noe lavere enn i resten av selskapet, som igjen ligger rundt snittet, ifølge tall fra SSB. Dette gjenspeiler nok tech-bransjen generelt, og jeg mener vi bør jobbe mer målrettet for å utjevne forskjellene mellom de ulike rollene i bedriftene.

Vi snakker stadig om ulike tiltak for å rekruttere flere kvinner til teknologibransjen, for eksempel ved å inspirere yngre generasjoner til å velge teknologiutdanning. Men hvordan sørger vi for at kvinnene som allerede er i tekniske roller, blir værende og utvikler seg videre i faget? Ser vi en tendens til at de etter hvert beveger seg over i mindre tekniske stillinger? Jeg ser i alle fall det.

Selv om det finnes mange gode tiltak for å fremme kvinner i teknologi, som nettverkstreff, inspirasjonskvelder og likestillingsworkshops, har jeg savnet initiativer som i enda større grad styrker de tekniske ferdighetene og bidrar til å opprettholde interessen for selve faget.

For å utvikle seg videre som teknolog, er det viktig å bevare både glede og engasjement for faget. Etter åtte år i IT-bransjen har jeg kjent et økende behov for en arena som dyrker frem nettopp dette. Jeg har deltatt på utallige faglige samlinger, konferanser og meetups som har gitt inspirasjon, men terskelen for å delta i de faglige diskusjonene har ofte vært for høy. Flere ganger har jeg tvilt på egne innspill, og vært redd for å ta feil eller å ikke bli hørt.

Selv om frykten kan virke irrasjonell, kan den også stamme fra reelle erfaringer. Jeg er min egen største kritiker og har ofte holdt meg tilbake i faglige diskusjoner fordi jeg føler at det jeg sier må være perfekt. Jeg har erfart å bli avbrutt, korrigert og strevd med å henge med i faglige diskusjoner. Siden menn er overrepresentert i min arbeidshverdag, har disse opplevelsene skapt et mentalt bias som gjør at det ikke alltid føles trygt å uttrykke meg i slike diskusjoner. En del av problemet ligger da i mine egne høye forventninger til hvordan jeg skal prestere, og jeg tror mange kvinner kjenner seg igjen i dette, og følelsen av å være en minoritet kan forsterke frykten for å si noe feil og gjøre det vanskeligere å finne støtte og forståelse.

Nettopp derfor gikk jeg høsten 2023 sammen med noen av mine kolleger i Techfolk og startet initiativet Techgirls, et forum som virkelig rendyrker tekniske ferdigheter blant kvinnelige teknologer. Formålet er å fremme faglig entusiasme for teknologi gjennom et tilbud som senker terskelen for å delta i tekniske diskusjoner og styrker troen på egen kompetanse. Samtidig legger det til rette for å utvikle nye ferdigheter ved å dele kunnskap på tvers av selskaper og erfaringer.

Vi har testet ut både paneldebatter, workshops og tradisjonelle foredrag, og tilbakemeldingene fra deltakerne har tydelig vist et savn etter en faglig arena for kompetansedeling blant kvinnelige utviklere i bransjen. Vi har frem til nå arrangert seks slike kvelder siden høsten 2023, og det viser seg at den mest praktiske tilnærmingen gjennom blant annet workshops og debatter, er det som gir størst utbytte, fordi det skaper et rom for aktiv deltakelse.

Det er ingen tvil om at både vi og kvinnene i nettverket vårt, som benytter seg av tilbudet, anser dette som et viktig initiativ for å dyrke teknisk kompetanse og skape ny inspirasjon og engasjement i utvikleryrket. Dessverre er kapasiteten begrenset fordi vi ønsker å holde terskelen lav for aktiv deltakelse i diskusjoner. Vi oppfordrer derfor bedrifter og teknologer til å etablere lignende initiativer som fremmer faglig entusiasme og bidrar til å beholde kvinner i de tekniske rollene. Så hva kan din bedrift gjøre for å utjevne forskjellene mellom de ulike rollene i sin virksomhet?

  • Techgirls
  • Kvinner i Tech